Με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω του τραπεζικού συστήματος θα αξιολογούνται τα επενδυτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance.

Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης κάλεσε τους επενδυτές που έχουν προετοιμάσει επιχειρηματικά σχέδια, στους επιλέξιμους κλάδους, να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αξιολόγησης με τις τράπεζες, καθώς θα τηρηθεί ο κανόνας “first-in-first-out” (FIFO). Όπως διευκρίνισε, η σχετική νομοθεσία για την επιλεξιμότητα και τις προδιαγραφές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο – Ιούνιο, επομένως, οι επενδυτές δεν έχουν καιρό για καθυστέρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, «είναι ρεαλιστικός ο στόχος να δούμε τις πρώτες εκταμιεύσεις εντός του καλοκαιριού», δήλωσε. Εξάλλου, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρόκειται να εισρεύσουν μαζικά, αλλά σταδιακά, για λόγους δημοσίου χρέους. Στόχος είναι να υπάρξει εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση για τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια της επένδυσης.

Αναφερόμενος στη διαδικασία αξιολόγησης και χρηματοδότησης, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που έχουν καθοριστεί οι επιλέξιμοι κλάδοι και τα ποσοστά επιτρεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, η τελική αξιολόγηση και δανειοδότηση θα γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Ο μηχανισμός προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών έργων στην πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την αναβάθμιση επιχειρηματικών στρατηγικών μέσω συμμετοχών ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 30-50%, η ίδια συμμετοχή σε 20% και το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες.

Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος των τραπεζών για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για τη σημασία της μόχλευσης, με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Καραμούζης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Καραμούζης εξήγησε ότι οι πόροι που θα διατεθούν στη χώρα μας είναι περίπου 32 δισ, ευρώ. Από αυτά περίπου τα 19,5 δισ. θα έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων που κυρίως θα χρησιμοποιηθούν για δημόσια έργα. Τα υπόλοιπα 12,5 δισ. θα έχουν τη μορφή δανεισμού και θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικά έργα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης