Το αργό πετρέλαιο Brent έφτασε κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι, λαμβάνοντας ώθηση από την δήλωση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποστηρίζει την επέκταση της συμφωνίας για την μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

Τα διεθνή συμβόλαια του αργού πετρελαίου Brent αυξάνονται κατά 3 σεντς, ή 0,05%, στα 59,33 δολάρια το βαρέλι. Το Brent διαπραγματεύεται πλέον πάνω από 30% υψηλότερα από τα χαμηλά επίπεδα του 2017 που άγγιξε τον Ιούνιο και σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα μέσα του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμβόλαια του αργού West Texas Intermediate (WTI) στις ΗΠΑ κινούνται στα 52,61 δολάρια το βαρέλι, 3 σεντς ή 0,06% χαμηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο, αλλά 25% υψηλότερα από το χαμηλό του Ιουνίου 2017.

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammad bin Salman είπε στο Reuters την Πέμπτη ότι το βασίλειο θα υποστηρίξει την επέκταση της περικοπής παραγωγής σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της ζήτησης και της προσφοράς πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ και ορισμένοι παραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την παραγωγή τους κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το τέλος Μαρτίου για να μειωθεί η υπερπροσφορά. Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να συζητήσει την επέκταση της συμφωνίας αυτής σε συνεδρίαση στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η αυξανόμενη πιθανότητα να επεκτείνει η OPEC τις περικοπές της παραγωγής αυξάνει τις προσδοκίες για μια ισορροπημένη αγορά, η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ παραμένει ζήτημα για τον ΟΠΕΚ.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 9,5 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

ΠΗΓΗ: iForex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης