Η άρνηση, που μετατρέπεται σε σθεναρή αντίσταση, των Γερμανών και των Ολλανδών να αποδεχθούν μικρό και λογικό πλαφόν τιμής στο φυσικό αέριο καταδικάζει την ΕΕ σε απραξία και ατέρμονες συζητήσεις χωρίς συγκεκριμένη απόφαση, που θα αντιμετώπιζε το ενεργειακό κόστος αυτή τη δύσκολη περίοδο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν σήμερα την Παρασκευή μια ακόμα πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε έναν όχι και τόσο οδηνυρό συμβιβασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το υπό συζήτηση πλαφόν είναι ελαφρώς χαμηλότερο από την πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν, την οποία ορισμένοι θεωρούν υπερβολικά υψηλή.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει το βράδυ της Παρασκευής σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές που πλήττουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία έως τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας .

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν πρότεινε πλαφόν στο φυσικό αέριο που θα ίσχυε εάν η τιμή του TTF του πρώτου μήνα υπερέβαινε τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες και ήταν 58 ευρώ υψηλότερη από την τιμή αναφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου τιμή για 10 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες χώρες επέκριναν την αρχική πρόταση της ΕΕ, τονίζοντας ότι σχεδιάστηκε με τόσο υψηλή τιμή και με τόσο αυστηρά κριτήρια ώστε το ανώτατο όριο να μην ενεργοποιηθεί ποτέ, και έτσι να αποτύχει να προστατεύσει τις οικονομίες τους από τις αυξήσεις των τιμών.

Η αναθεωρημένη πρόταση, που είδε το Reuters, θα επεκτείνει επίσης το ανώτατο όριο για να καλύψει όχι μόνο τη σύμβαση φυσικού αερίου του πρώτου μήνα, όπως πρότεινε η Επιτροπή, αλλά και συμβάσεις με ημερομηνίες λήξης έως και ένα τρίμηνο. Ωστόσο, αρκετές χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν θα περιοριστούν οι τιμές, ενώ τουλάχιστον πέντε χώρες πιέζουν για ακόμη χαμηλότερο ανώτατο όριο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης