Συνεχίζουν ακάθεκτα την αυξητική πορεία τους οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών -για πέμπτο συνεχόμενο μήνα- το πρώτο πεντάμηνο του 2018 έναντι του 2017, με 24,7% σε αξία και 20% σε όγκο. Αυτό σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

«Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών κατά το πρώτο πεντάμηνο 2018 αυξήθηκαν κατά 24,7% κατά αξία σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 και ανήλθαν σε 439,639 εκατομμύρια ευρώ και σε όγκο κατά 20,0%, σε 627.507 τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και μετά από επεξεργασία από INCOFRUIT-HELLAS, που σημαίνει βελτίωση της μέσης τιμής πώλησής τους ανά μονάδα βάρους» δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στo πεντάμηνο αυτό, οι εξαγωγές των φρούτων έφτασαν σε όγκο το 22,5%, και σε αξία το 32,8% και ανήλθαν σε 474.643 τόνους και 330,3 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 12,7% στον όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2017, συνολικού ύψους 152.864 τόνων, και η αξία με αύξηση 5,5% ανήλθε σε 109,2 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των φρούτων πρωτοστατούν σε τονάζ τα μανταρίνια με 54,8%, τα πορτοκάλια με 14,7% και οι φράουλες με 15,2% περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2017, ενώ τα μήλα να εμφανίζουν μείωση 41,7%. Η υπέρμετρη αύξηση των λεμονιών οφείλεται σε αυξημένη ζήτηση λόγω έλλειψης τροφοδότησης από ομοιπαραγωγές χώρες (ζημιές στην παραγωγή)» πρόσθεσε.

«Στα λαχανικά, αντίστοιχα, στις εξαγωγές εμφανίζονται τα αγγούρια να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση με 30,4% και η ντομάτα με 18,1% κατά όγκο.

Εκτός, όμως, από την αναφερθείσα αύξηση των εξαγωγών στα χειμερινά φρούτα, οι ενδείξεις από την εξαγωγή των θερινών φρούτων βάσει προσωρινών στοιχείων του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βαίνουν με ποσοστά αύξησής τους, που εκτιμάται μέχρι 13 Ιουλίου 2018 ότι είναι της τάξεως +9,7% συνολικά (ροδάκινα +6,6%, νεκταρίνια +16,2%, βερίκοκκα +9%, καρπούζια +10,3% και κεράσια +7,4%). Οι προοπτικές είναι θετικές, με εκτίμηση ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει ρεκόρ όλων των εποχών τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία» ανέφερε ο κ. Πολυχρονάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επαναλαμβάνει ο Σύνδεσμος, για πολλοστή φορά, ότι δυστυχώς εξακολουθούν να διακινούνται από “Έλληνες και Βαλκάνιους εμπόρους” ατυποποίητα (κατευθείαν από τον αγρό), κυρίως προς τις γειτονικές στη χώρα μας βαλκανικές αγορές και για ορισμένα προϊόντα σε μεγάλα ποσοστά που δεν καταγράφονται στα προσωρινά στοιχεία (χωρίς αναγγελία), με κίνδυνο εκτός των άλλων τη δυσφήμιση των ελληνικών φρούτων και λαχανικών. Παράλληλα, υπήρξε μείωση των εισαγωγών το αντίστοιχο πεντάμηνο, λαχανικών κατά -8,3% σε όγκο και κατά -9,4% κατά αξία με τη μείωση εισαγωγών κυρίως σε λαχανικά κατά -17,3% κατά όγκο και κατά -25,4% σε αξία.

Ο Σύνδεσμος δηλώνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα αναθεωρηθούν οι υφιστάμενοι κοινοτικοί κανόνες για την αντιμετώπιση κρίσεων και αυτοί που διέπουν τις συναλλαγές και ιδίως τις εισαγωγές της ΕΕ που χρειάζονται βελτίωση για την αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες)» κατέληξε ο κ. Πολυχρονάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης