Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να περιορίσει το κολοσσιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, παρά το ισχυρότερο ευρώ και την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Weidmann τόνισε ότι «δεν φαίνεται να είναι αναγκαίες σημαντικές καθαρές αγορές [περιουσιακών στοιχείων] μετά το ποσό που έχει ήδη ανακοινωθεί», εφόσον η οικονομική ανάπτυξη «συνεχίσει να κινείται σύμφωνα με τις προβλέψεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ρυθμό τα 30 δισ. ευρώ τον μήνα «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί», ενώ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Mario Draghi έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα δεν θα τερματιστεί απότομα.

Ο Weidmann δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί για λίγο το πρόγραμμα.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης ενδεχομένως να είναι πλέον πιο προηγμένη απ’ ό,τι ήταν η αμερικανική οικονομία το 2014, όταν η Federal Reserve ξεκίνησε να συρρικνώνει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ευνοϊκό οικονομικό outlook υποστηρίζει την εκτίμηση ότι οι μισθοί και ευρύτερα οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές θα αυξηθούν σταδιακά» ανέφερε ο Weidmann.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστούν από την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές ή από την άνοδο του ευρώ.

«Οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά για παρατεταμένη περίοδο χωρίς κάποια αξιοσημείωτη διόρθωση» επεσήμανε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης