Νέα μικρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο 3,78% από 3,80% που κυμαινόταν την Παρασκευή.

Αντιστοίχως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 3,03% από το 3,07%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 18 εκατ. ευρώ οι οποίες ήταν μοιρασμένες σε εντολές αγοράς και πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετες ομόλογο με 12 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,77%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,10% να διαμορφωθεί στο 3,67%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινήθηκε και σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1354 δολ. από το επίπεδο των 1,1337 δολ. που άνοιξε η αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διατήρηση του ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος επηρεάζει ανοδικά την ισοτιμία ευρώ/δολάριου. Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα στην κατάθεση του προέδρου της Fed στο Κογκρέσο και στις ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη.

Η περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος ανακόπτεται από το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μέτρων επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ανακοπεί η επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Γαλλίας Φ. Βιλερουά (F. Villeroy) δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να αναθεωρήσει την κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής σε περίπτωση που διατηρηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,107%.

Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,192%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,234%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,307% και τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1355 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης