Η ραγδαία άνοδος των ελληνικών αποδόσεων σηματοδοτεί αντιστροφή του θετικού κλίματος, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά αναδείχθηκε σε πρωταθλητή όσον αφορά τις επιδόσεις της τον μήνα Ιανουάριο, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού να υποχωρεί περίπου 40 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 3,6%. Και να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν λίγες μόλις ημέρες για να ακυρωθεί όλη αυτή η καθοδική πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρνητικό κλίμα στο νέο 7ετές ομόλογο συνεχίζεται, με την απόδοσή του να αυξάνεται στο 4,1%, ενώ εκδόθηκε με απόδοση στο 3,5%, ζημιώνοντας έτσι τους επενδυτές το επέλεξαν αφού βλέπουν το yield να έχει εκτοξευθεί πάνω από 17% από το ντεμπούτο του τίτλου και έτσι πλήρωσαν περισσότερα από εκείνα που θα αξίζει το ομόλογο όταν γίνει αύριο η εκκαθάριση.

Με άνοδο κατά 1,5% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα κινείται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου και διαμορφώνεται στο 4,442% έχοντας απομακρυνθεί από χαμηλά 12ετίας και το 3,6% που είχε κινηθεί για μεγάλο διάστημα, αφού μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες έχει εκτιναχθεί κατά 23%

Παράλληλα, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2,1% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 3,830%, με άνοδο της τάξης του… 64% από τα τέλη Ιανουαρίου και το 2,6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πορτογαλία: Υποχώρησε το κόστος δανεισμού σε δημοπρασία ομολόγων

Η Πορτογαλία άντλησε σήμερα 1,25 δισ. ευρώ σε δημοπρασία ομολόγων λήξης το 2022 και το 2028, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Πρόκειται για υφιστάμενες εκδόσεις που ξανάνοιξαν.

Αντίθετα, οι αγορές κρατικού χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ γνώρισαν τον Ιανουάριο τον χειρότερο μήνα από τα τέλη του 2016. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε τον Ιανουάριο 26 μονάδες βάσης, τάση που συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να υπερβεί το φράγμα του 0,80%, υψηλό δυόμισι ετών, την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενισχύθηκε τον Ιανουάριο 30 μονάδες βάσης, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2016, κάνοντας τις τελευταίες ημέρες άλμα στο 0,90%, υψηλό τεσσάρων ετών.

Τώρα, θεσμικοί επενδυτές και διαχειριστές αντισταθμιστικών ταμείων κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο, βλέποντάς το ακόμη και στο 3,5% το επόμενο εξάμηνο, εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα διεθνή χρηματιστήρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης