Καθώς οι δρόμοι Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Federal Reserve αποκλίνουν, ανοίγει και η ψαλίδα στις αποδόσεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομολόγων.

Ευνοημένη είναι όχι μόνο η Γερμανία, που βλέπει τις αποδόσεις των bunds να υποχωρούν ολοένα και χαμηλότερα, αλλά και οι χώρες της περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η όρεξη των επενδυτών ανοίγει και για τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα, παρά την αβεβαιότητα για την επομένη του μνημονίου και ειδικότερα για το τι θα συμβεί με το χρέος και την εποπτεία.

Σήμερα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων ενισχύονται, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί κάτω από το 4%, στο 3,96%. Η περαιτέρω αποκλικάμωση θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, όπου θα έχει κρίσιμες αποφάσεις για το θέμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Αύριο το ζήτημα θα απασχολήσει το λεγόμενο Washington Group με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ. Τα βλέμματα των επενδυτών μένουν στραμμένα και στις τράπεζες, καθώς πλησιάζει η ώρα της αλήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στις αρχές Μαΐου και θα είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά ευρύτερα για την οικονομία.

Σε χαμηλά τριών ετών υποχωρεί, εν τω μεταξύ, η απόδοση του πορτογαλικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας. Διαμορφώνεται στο 1,59%, λίγο υψηλότερα από εκείνη του ισπανικού, που είναι σήμερα σταθερή στο 1,21%.

Πτώση δύο μονάδων βάσης, στο 1,73%, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και ένα χρόνο, καταγράφει και η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού τίτλου.

Στήριγμα στα ομόλογα προσέφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που έδειξαν ότι ανέκαμψε μεν ελαφρά το Μάρτιο στο 1,3% από 1,1% το Φεβρουάριο, αλλά παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι και σε απόσταση από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα επιμείνει πιθανότατα στο δρόμο των μικρών, προσεχτικών βημάτων, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια και σε ισχύ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους, την ώρα που η Federal Reserve προβλέπεται να προβεί σε τρεις ή τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις μέσα στο 2018.

Τη φόρα των γερακιών της ΕΚΤ ενδεχομένως να ανακόπτει και η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος σε μεγάλες οικονομίες.

Στη Γερμανία ο σχετικός δείκτης του ZEW υποχώρησε σε ναδίρ πέντε ετών τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης αβεβαιότητας για τις διεθνείς εξελίξεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές το spread μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων διετούς διάρκειας έχει ανοίξει στις 298 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1989.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης