Τα μέτρα lockdown στην Κίνα, το ισχυρό δολάριο και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ύφεσης συντελούν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου για μια ακόμη ημέρα. Το Brent παράδοσης Ιουλίου υποχωρεί 1,08% στα 104,80 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου χάνει 0,89% στα 102,17 δολάρια το βαρέλι.

Τη Δευτέρα, και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν πτώση άνω του 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δολάριο διατηρήθηκε κοντά σε υψηλά 20ετίας, καθιστώντας το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τα μέλη της ΕΕ δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία για το ρωσικό πετρέλαιο

Βεβαίως, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την πρόταση της Κομισιόν για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, η έγκριση καθυστέρησε εν μέσω αιτημάτων από μέλη της ΕΕ για εξαιρέσεις και παραχωρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα εκδοχή, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, είναι πιθανό να αποσύρει την απαγόρευση στα δεξαμενόπλοια της ΕΕ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, μετά από πιέσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, δήλωσε πηγή της ΕΕ σύμφωνα με το CNBC.

Οι αγορές λαμβάνουν επίσης στα υπόψη τις ανησυχίες ότι ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπορούσαν να υποστούν πιέσεις αν οι ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου περικοπούν περαιτέρω ή αν η Ρωσία προβεί σε αντίποινα διακόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Γερμανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται αθόρυβα για οποιαδήποτε ξαφνική διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου με ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη του ελέγχου κρίσιμων επιχειρήσεων, ανέφερε το Reuters.

Μια διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στη Γερμανία θα προκαλούσε βαθιά ύφεση και θα κόστιζε μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, δήλωσε ανώτερος οικονομολόγος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η Ουγγαρία επανέλαβε επίσης τη θέση της ότι δεν θα δεχθεί νέο γύρο προτεινόμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της σχετικά με τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης