Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να συνδυαστεί με την εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την εξάλειψη της φτώχειας, την αποδοχή της μετανάστευσης, τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας και της εκπαίδευσης τόνισαν -μεταξύ άλλων- οι ομιλητές στο συνέδριο του περιοδικού «Economist» για τη βιωσιμότητα.

H ανθρώπινη κινητικότητα, τόσο η μετανάστευση όσο και η μετακίνηση του εργατικού δυναμικού, χρειάζεται μια ενοποιημένη προσέγγιση προς όφελος όλων, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Μάλτας, Χοσέ Χερέρα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χώρα του, όπου το 20% των εργαζομένων σε όλους τους τομείς είναι μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σταματήσει η ευρωκεντρική προσέγγιση του μεταναστευτικού και να συμμετάσχουν στις συζητήσεις και χώρες από τις άλλες ηπείρους, ζήτησε η πρέσβης του Μαρόκου Άσια Μπενσαλά Αλαουί. Υπογράμμισε πως η μετανάστευση αποτελεί μια αλυσίδα στην ανθρώπινη εξέλιξη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση των μεταναστών αυξάνει και το κατά κεφαλήν εισόδημα μιας χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, εξήγησε ο Χιου Μόρσεντ, από την εταιρεία Χένλεΰ και Συνεργάτες.

Το «κλειδί» έγκειται στην αποδοχή της μετανάστευσης και στον σχεδιασμό της υποδοχής και της ενσωμάτωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολοκληρωμένα συστήματα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την καλλιέργεια και την ποιοτική αλυσίδα τροφίμων παρουσίασε ο Άντζελο Ρικαμπόνι του ιδρύματος Πρίμα.

Αντίστοιχα, ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου της Eunice Wind ανέλυσε τις τεχνολογικές εξελίξεις στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, δίδοντας το παράδειγμα της ενεργειακά ανεξάρτητης Τήλου.

Σε μήνυμά του από την Κένυα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Έρικ Σόλχαϊμ κατέδειξε τη σημασία της πρόσβασης σε καθαρό αέρα, νερό και τροφή χωρίς χημικά για όλους τους ανθρώπους.

Τέλος, ο Σπύρος Κουβέλης, πρώην βουλευτής και μέλος του Κέντρου Διακυβέρνησης και δημοσίου Δικαίου SDG, υποστήριξε τη σημασία της εμπλοκής όλων: επιχειρήσεων, πολιτών, αλλά και την ανάπτυξη κατάλληλων θεσμών για να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της φτώχειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης