Στις 16.00 τοπική ώρα ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Τόπος συνάντησης είναι το ανάκτορο Μέζεμπεργκ 70 χμ. βόρεια του Βερολίνου, το οποίο χρησιμεύει ως ξενώνας της γερμανικής κυβέρνησης για τη φιλοξενία υψηλών προσκεκλημένων. Εν όψει της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν θα επιδιώξουν να συντονιστούν στα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τον επόμενο μισό χρόνο την ΕΕ. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ, για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βερολίνο και το Παρίσι αναζητούν τρόπους για να ξεπεραστεί η αντίσταση που προβάλλουν η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας υπό τη μορφή επιχορηγήσεων. Ενδεχομένως να συζητηθούν σήμερα συμβιβάστηκες λύσεις.

Αν και συμφωνούν με το γενικό στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης, σε επιμέρους σημεία η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν διαφορές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης θα συνδέονται για παράδειγμα με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Πάντως ο γάλλος πρόεδρος απορρίπτει κάθε έλεγχο που θα ήταν παρόμοιος με αυτόν της τρόικα στην περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους.

Ουκρανία, Λιβύη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άλλα ζητήματα της σημερινής συνάντησης αφορούν μεταξύ άλλων την Ουκρανία και τη Λιβύη. Μετά την πρόσφατη τηλεφωνική του συνομιλία με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται ότι ο κ. Μακρόν θα επιδιώξει να πείσει και την καγκελάριο για μια συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Στην περίπτωση της Λιβύης οι απόψεις διίστανται. Η Γερμανία αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να στηρίζει των στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

Στις 18.00 τοπική ώρα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη τύπου τα αποτελέσματα της συνάντησης τους.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης