Τροπολογία με νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ στο σκέλος του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Με βάση την εισηγητική της τροπολογίας, τα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα στο υπουργείο ανάπτυξης προκειμένου να ενισχύσει δράσεις του υπουργείου ανάπτυξης για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ενίσχυση της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το συμπλήρωμα αυτό ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την αρχή του χρόνου τα 10,621 δισ. ευρώ που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων δεκαετιών. Βεβαίως μερισσότερο από 6 δις δεν διατέθηκαν για επενδύσεις αλλά για κάλυψη αναγκών που δημιούργησε ο Covid-19.

Η συμπλήρωση αυτή του Προϋπολογισμού είναι η τρίτη κατά σειρά που γίνεται μέσα στο 2020 και έχει και αυτή ως στόχο να υπάρξουν οι απαραίτητη πόροι ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας

Προηγήθηκαν συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 5 δισ. στις 2 Απριλίου κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown της οικονομίας μετά και την ενεργοποίηση της ρήτρας συνολικής διαφυγής από την ΕΕ που ανέστειλε για φέτος το στόχο να πετύχει η Ελλάδα το 2020 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτονόητο είναι ότι οι επιπλέον δαπάνες έγιναν για την υλοποίηση μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεών και την προστασία θέσεων εργασίας Συγκεκριμένα με αυτήν την πρώτη προσθήκη πληρώθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε εργαζομένους με αναστολή εργασίας των 800 ευρώ και καλύφθηκαν οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων για πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ακολούθησε στις 20 Σεπτεμβρίου δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός δαπανών με αύξηση του προγραμματισμένου ποσού 6 δισεκατομμύρια ευρώ στις 5 Σεπτεμβρίου.

Με την νέα “επέκταση” του σκέλους των δαπανών προβλέπονταν η κάλυψη της επέκτασης των μέτρων κατά της πανδημίας κυρίως προς τις επιχειρήσεις του τουρισμού εστίασης μεταφορών και πολιτισμού με συνολικά 4 δισ. ευρώ τα αναδρομικά για τις περικοπές των συντάξεων οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές με 1,4 δισ. ευρώ ενώ υπήρχε και η πρώτη πρόβλεψη για την αύξηση των αμυντικών δαπανών με το ποσό των 600 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης