Tεράστιο χάσμα έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας μεταξύ των καθετοποιημένων προμηθευτών ρεύματος και αυτών που δραστηριοποιούνται μόνο στη λιανική, δηλαδή αγοράζουν και πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να έχουν δυνατότητα παραγωγής.

Η Ελλάδα είχε και χθες στην αγορά χονδρικής το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, γεγονός που αυξάνει τη «νευρικότητα» συγκεκριμένων εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση οριακή τιμή, που από χθες έχει «καρφώσει» στα 172,77 ευρώ/MWh με μέγιστο τα 209,66 και ελάχιστη τα 147,68 ευρώ/MWh, πυροδότησε ακόμα περισσότερο τη συζήτηση.

Παράλληλα, έχει ξεφύγει η τιμή του φυσικού αερίου, ενώ τα δικαιώματα εκπομπών επιμένουν πεισματικά πάνω από τα 60 ευρώ ο τόνος και το ντίζελ βρίσκεται σήμερα αρκετά πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Η μεγάλη αύξηση των τιμών στη χονδρική αποτέλεσε το πρώτο έναυσμα των μη καθετοποιημένων μονάδων για να εξαπολύσουν την πρώτη επίθεση προς το υπουργείο και την κυβέρνηση, αμφισβητώντας τους υπολογισμούς τόσο για την επιδότηση όσο και για την έκπτωση της ΔΕΗ, που το υπουργείο πιέζει να περάσει και στους ιδιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα οι εταιρείες τόνισαν ότι με τα νέα δεδομένα των αυξημένων τιμών στη χονδρική του τελευταίου 24ωρου τα 150 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν για την κάλυψη των καταναλωτών της χαμηλής τάσης.

Οι λιανέμποροι ρεύματος επικαλούνται, ανοιχτά πλέον, θέματα ανταγωνισμού και βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους.

Τα βέλη κατευθύνθηκαν όχι μόνο κατά του υπουργού Ενέργειας, αλλά έφτασαν μέχρι και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τις αναφορές του για τη ΔΕΗ στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αλλά και προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Στον τελευταίο καταλογίζουν παρέμβαση στον ανταγωνισμό με τη φράση που είπε σε τηλεοπτική του δήλωση ότι «οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες». Μάλιστα επικαλούνται ότι αυτές πωλούν το ρεύμα σε τιμές χαμηλότερες της ΔΕΗ, άρα δεν έχουν λόγο τόσο μεγάλων εκπτώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης