Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Steven Mnuchin άφησε την πόρτα ανοιχτή για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε ότι η κυβέρνηση Trump δεν θα κάνει πίσω στο αίτημά της για ένα πιο ισορροπημένο εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το σχέδιο των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολαρίων έχει δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει σπόντες και η Κίνα έχει απειλήσει να εκδικηθεί με δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 3 δισ. δολαρίων.

Οι αγορές έχουν δεχτεί πλήγμα καθώς οι επενδυτές φοβούνται το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, με τις αμερικανικές μετοχές να βιώνουν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2016.

Σε συνέντευξή του στο Fox News Sunday, ο Mnuchin είπε ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν μπλοφάρουν με την απειλή των δασμών, η Ουάσιγκτον μιλάει παράλληλα με το Πεκίνο να δει εάν μια συμφωνία είναι εφικτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως έχει πει ο Πρόεδρος, θέλουμε να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα κατά 100 δισ. δολάρια το επόμενο έτος… είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά αν δεν γίνει θα προχωρήσουμε στους δασμούς αυτούς. Δεν τους βάζουμε στον πάγο», είπε.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές, είπε ότι ο Mnuchin και ο επικεφαλής οικονομικής πολιτικής της Κίνας, Liu He, βρίσκονται σε συζητήσεις για να επιτραπεί στις ΗΠΑ περισσότερη πρόσβαση σε κινεζικές αγορές, όπως αυτές των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της μεταποίησης και άλλες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης