Οι πρακτικές του προστατευτισμού αντανακλούν μια πολύ βραχυπρόθεσμη προσέγγιση στα εμπορικά ζητήματα και είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από το βήμα της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στο Πορτ Μόρεσμπι, στην Παπούα Νέα Γουινέα.

«Οι απόπειρες να εγερθούν τείχη και να διαρραγούν στενές οικονομικές σχέσεις αντίκεινται στους νόμους της οικονομίας και στην αίσθηση της ιστορίας. Είναι μια προσέγγιση βραχυπρόθεσμη και καταδικασμένη σε αποτυχία», είπε ο Kινέζος πρόεδρος, απευθυνόμενος σε άλλους ηγέτες και επιχειρηματίες, στην αίθουσα όπου διεξάγεται η σύνοδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι ουδείς βγαίνει κερδισμένος από τις συγκρούσεις, είτε είναι στρατιωτικές, είτε είναι πολιτικές, είτε είναι εμπορικές, θίγοντας τη διένεξη που συνεχίζει ακόμη να μαίνεται ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ στο πεδίο του εμπορίου, καθώς οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει ομοβροντίες επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών τους τελευταίους μήνες.

«Η ιστορία διδάσκει ότι κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από τη σύγκρουση, είτε παίρνει τη μορφή ενός ψυχρού πολέμου, τη μορφή ενός θερμού πολέμου, ή του εμπορικού πολέμου», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την κινεζική θέση.

Ακόμη, ο Σι υπερασπίστηκε το τιτάνιο πρόγραμμα επενδύσεων στην Ευρασία, στους λεγόμενους «δρόμους του μεταξιού», που το Πεκίνο αποκαλεί «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», διαβεβαιώνοντας ότι δεν αποτελεί «παγίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχει σκοπό να υπηρετήσει καμία κρυμμένη γεωπολιτική ατζέντα, δεν στρέφεται εναντίον κανενός και δεν αποκλείει κανέναν (…) δεν είναι μια παγίδα, όπως το παρουσιάζουν ορισμένοι», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης