Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα έδωσε σήμερα το Eurogroup, με τον επικεφαλής της ομάδας, Μάριο Σεντένο να διευκρινίζει ότι περιμένει η μεταφορά των 970 εκατ. ευρώ να γίνει με την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών.

«Το Eurogroup καλωσόρισε την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάλεσε ταυτόχρονα την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας «είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στο τέλος του 2019».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι και άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα προχώρησαν σε πρόωρες αποπληρωμές των δανείων, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό από την Ελλάδα “θα πρέπει όλοι οι πιστωτές να νοιώθουν άνετα”.

“Είναι θετικό πάντως που γίνεται αυτή η συζήτηση”, ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την υποστήριξη του εξέφρασε από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι το χρέος του ΔΝΤ «είναι ιδιαίτερα ακριβό, με επιτόκιο πολύ υψηλότερα από αυτά που πληρώνει η Ελλάδα στις αγορές».

«Από την πλευρά του ESM θα ήταν λογικό [να γίνει αποπληρωμή] καθώς θα βελτιώσει το προφίλ του χρέους και εμείς θα το υποστηρίζαμε», δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης