Η παγκόσμια οικονομία είναι σε τροχιά επίτευξης του καλύτερου έτους από το 2010, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ευρωζώνη αναπτύσσονται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός τόνισε πως είναι πιθανή μια περαιτέρω ώθηση της ανάπτυξης το 2018, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη από το 2019 θα επιβραδύνεται εάν δεν έλθουν νέα μέτρα για την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων, που παραμένουν μακριά από τα προ κρίσης επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine L. Mann, τόνισε πως μεγάλο μέρος της πρόσφατης ανάκαμψης της ανάπτυξης αποδίδεται στη συνέχει της υποστήριξης των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο.

Αλλά αυτό που λείπει, είναι η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού που θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αυξήσουν τους πραγματικούς μισθούς.

“Αυτό που λείπει τα τελευταία 10 χρόνια, είναι επιχειρηματικός δυναμισμός”, ανέφερε η Mann μιλώντας στη WSJ. “Ο έντονος ανταγωνισμός καθιστά τους ανθρώπους νευρικούς. Αλλά όταν οι επιχειρήσεις συναγωνίζονται η μία την άλλη για να καταστήσουν πιο χαρούμενους τους καταναλωτές, αυτό είναι καλό”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και ευρωζώνη αυτό το έτος και το επόμενο. Αναμένει ανάπτυξη των ΗΠΑ 2,2% φέτος και της ευρωζώνης 2,4%.

Εάν ο ΟΟΣΑ έχει δίκιο, θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος που η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ.

Αλλά το 2018 αναμένεται να δούμε την επιστροφή μιας πιο παραδοσιακής σχέσης, με τις ΗΠΑ να αναπτύσσονται 2,5% και την ευρωζώνη 2,1%.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ αναμένουν ότι η αμερικανική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2018, αλλά θα είναι ταχύτερη από αυτή της ευρωζώνης.

Ο ΟΟΣΑ διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την Κίνα, και περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τον Καναδά. Συνολικά, αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,6% φέτος έναντι του 3,5% που ανέμενε το Σεπτέμβριο, ενώ η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2018 παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,7%.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ χαιρέτισε τις κινήσεις των Fed και ΕΚΤ, που καθιστούν την ανάπτυξη λιγότερο εξαρτημένη από το πρόγραμμα ενίσχυσης.

Μάλιστα, θεωρεί πως θα ήταν καλύτερα η ΕΚΤ να περιμένει μέχρι το 2020 για να αυξήσει τα επιτόκια, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της αγοράς που αναμένουν μια αύξηση στο μέσον του 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης