Επιταχύνθηκε τον Απρίλιο, έχοντας χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας. Το ΑΕΠ κατέγραψε τους υψηλότερους ρυθμούς μετά τον Ιούλιο, «χτυπώντας» το ρεκόρ του 27,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν η πανδημία εξαπλωνόταν ραγδαία και επικρατούσε αυστηρό lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS), τον Απρίλιο σημειώθηκαν υψηλές ταχύτητες ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς μεγάλο μέρος του εμπορίου και οι υπηρεσίες φιλοξενίας επαναλειτούργησαν μετά από μήνες και ξανάνοιξαν τα σχολεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό μετά τον Ιούλιο, και ελαφρώς πιο πάνω από την εκτίμηση που ανέφερε το Reuters για 2,2%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ΑΕΠ της Βρετανίας παρέμεινε 3,7% χαμηλότερο από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, πριν την έναρξη του lockdown, σχολίασε η ONS.

Στο φόντο της πρόθεσης της κυβέρνησης να άρει πλήρως τα περιοριστικά μέτρα στις 21 Ιουνίου -κάτι το οποίο τελικά μπορεί να μετατεθεί για αργότερα λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα-, η ανάπτυξη του Απριλίου σημειώθηκε παρά την απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,3%, η οποία αντανακλά τη συντηρητική παραγωγή πετρελαίου και την έλλειψη σε ημιαγωγούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΑΕΠ στις υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 3,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, πάνω από όλες τις εκτιμήσεις του Reuters, που το προσδιόριζαν στο 2,8%.

Η επαναλειτουργία των σχολείων πρόσθεσε 0,7% της μονάδας στην αύξηση του ΑΕΠ του Απριλίου, ενώ το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο το ενίσχυσαν με 0,9% της μονάδας.

Τέλος οι κατασκευές μειώθηκαν, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, κατά 2%, μετά την άνοδο του 5,8% του Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης