Παγιδευμένη σε έναν φαύλο και ενδεχομένως αυτοκαταστροφικό κύκλο βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα η τουρκική οικονομία, η οποία από το καλοκαίρι διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών.

Οι αγορές αισθάνονται να κινδυνεύουν τα χρήματα των επενδυτών και η Άγκυρα πιστεύει ότι δέχεται ακόμη μία επίθεση από σκοτεινούς κύκλους εκτός χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι τουρκικές τράπεζες έχουν διαταχθεί να μη δανείζουν ούτε μία λίρα σε ξένα αντισυμβαλλόμενα μέρη»Το φόντο όλων αυτών είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, τις οποίες ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αναγάγει σε μια κρίσιμη αναμέτρηση.

Η τουρκική λίρα, παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να θωρακίσει το νόμισμά της μετά την κατρακύλα της περασμένης Παρασκευής, δεν μπόρεσε ούτε την Τετάρτη να εξασφαλίσει ένα επίπεδο ισορροπίας.

Το δολάριο σημειώνει άλμα άνω του 2,3% έναντι της λίρας, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών Αρχών να περιορίσουν τα στοιχήματα κατά της λίρας από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίρα έκανε βουτιά 5% την Παρασκευή, καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τον περασμένο Αύγουστο.

Οι επενδυτές σημειώνουν ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν κινηθεί για να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της λίρας, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο τον στοιχηματισμό κατά του νομίσματος.

«Η Τουρκία πήρε το μάθημά της από το περασμένο καλοκαίρι και δεν θα επιτρέψει τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο»«Προσπαθούν να πιέσουν τους shorts» σχολίασε ο Kevin Daly της Aberdeen Standard Investments, μιλώντας στη «WSJ».

«Αυτό εξηγεί γιατί η λίρα ενισχύθηκε [την Τρίτη], αλλά αυτό είναι βραχυπρόθεσμη λύση».

Από τη μεριά του, το Bloomberg επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει καταστήσει αδύνατο για τους ξένους επενδυτές να πουλήσουν τη λίρα, αποφεύγοντας έτσι μια νέα κατρακύλα του νομίσματος.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης για τον κίνδυνο πτώχευσης εκτοξεύτηκε, καθώς οι traders εγκαταλείπουν μαζικά τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται τέσσερις τραπεζίτες με άμεση γνώση των συναλλαγών, οι τουρκικές τράπεζες είναι υπό πίεση να μην παρέχουν ρευστότητα.

Τα ξένα funds δεν μπορούν να εκτελέσουν συναλλαγές, καθώς δεν μπορούν να βρουν αντισυμβαλλόμενα μέρη, αναφέρουν οι ίδιοι τραπεζίτες στο Bloomberg.

«Οι τουρκικές τράπεζες έχουν διαταχθεί να μη δανείζουν ούτε μία λίρα σε ξένα αντισυμβαλλόμενα μέρη» σημειώνει μιλώντας στους «Financial Times» αναλυτής με έδρα του το Λονδίνο.

Αυτό σταμάτησε την κατρακύλα της λίρας, η οποία είναι ήδη το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση το 2019, όπως είχε συμβεί τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου που οδήγησαν τελικά τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τον έλεγχό του στην εξουσία.

Η οικονομία της Τουρκίας δεν αφήνει πλέον περιθώρια ελιγμών στον Ταγίπ Ερντογάν

Ωστόσο, άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία εκπέμπουν προειδοποιητικά σημάδια: τα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps) σκαρφάλωσαν 40 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, ενώ το κόστος του overnight δανεισμού σε λίρα εκτοξεύτηκε πάνω από το 700% σε κάποιο σημείο. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας για μία ημέρα ήταν περίπου 24%.

«Η Τουρκία έμαθε το μάθημά της από το περασμένο καλοκαίρι και δεν θα επιτρέψει τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο» σχολιάζει ο Richard Segal, αναλυτής της Manulife Asset Management στο Λονδίνο, κάνοντας ίσως μια από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Ωστόσο, η αντίδραση της κυβέρνησης, που, μεταξύ άλλων, περιέλαβε την έναρξη ερευνών σε τραπεζίτες, ανησύχησε τους ξένους επενδυτές, ενώ τα μέτρα από «την πίσω πόρτα» της κεντρικής τράπεζας για τον έλεγχο της ρευστότητας ανέκοψαν πολύ την πώληση της λίρας στις ξένες αγορές.

Πάντως, ο επικεφαλής του τουρκικού συνδέσμου τραπεζών σε δηλώσεις του στο Reuters διέψευσε ότι στις τουρκικές τράπεζες έχει δοθεί εντολή να περιορίσουν τη ρευστότητα της λίρας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Χουσεΐν Αϊντίν είπε ότι η άνοδος του κόστους δανεισμού της λίρας οφείλεται στην αναγκαία στάση που έχει υιοθετήσει η Τουρκία έναντι κερδοσκοπικών επιθέσεων στο νόμισμά της.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αποφάσεις των τραπεζών για τη ρευστότητα είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης