Το ρούβλι εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών έναντι του ευρώ, καθώς περισσότερες ξένες εταιρείες φαίνεται πως συμμορφώνονται με την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να στραφούν στο ρωσικό νόμισμα για το φυσικό αέριο.  

Το ρούβλι εκτινάχθηκε έως και 9% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας το ισχυρότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2015. Το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 6,6% έναντι του δολαρίου στα 58,0625 στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έλεγχοι κεφαλαίων, η κατάρρευση των εισαγωγών και η άνοδος των τιμών της ενέργειας άφησαν το ρούβλι περίπου 20% ισχυρότερο από ό,τι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην αγορά από την κεντρική τράπεζα δεν μπόρεσε να αντιστρέψει τις ανατιμήσεις, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα για τον προϋπολογισμό, καθώς μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται σε ξένο νόμισμα.

Επιπλέον, πολλοί ξένοι πελάτες της Gazprom συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Πούτιν ανοίγοντας λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια με το δανειστικό σκέλος του γίγαντα φυσικού αερίου, την Gazprombank, για τη μεταφορά κεφαλαίων για μετατροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι όγκοι συναλλαγών ευρώ σε ρούβλια είναι πολύ υψηλοί», δήλωσε ο George Vaschenko, επικεφαλής του τμήματος λειτουργιών του ρωσικού χρηματιστηρίου στη Freedom Finance LLC.

«Φαίνεται ότι αυτό προκλήθηκε από τη μετατροπή σε ρούβλια των εσόδων σε σκληρό νόμισμα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης