Σε υψηλό 10ετίας ο χαλκός, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη ευνοεί τα μέταλλα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, 14:44
Σε υψηλό 10ετίας ο χαλκός, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη ευνοεί τα μέταλλα

Σε υψηλό σχεδόν μίας δεκαετίας «σκαρφαλώνει» ο χαλκός, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το πλήγμα του κορωνοϊού επεκτείνει το ράλι στις αγορές μετάλλων.

Το αλουμίνιο κερδίζει επίσης, ενώ το σιδηρομετάλλευμα σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό. Τα μέταλλα ενισχύονται και από τις ανακοινώσεις σχεδίων από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη για νέες υποδομές, πιο «πράσινες» και φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ επιταχύνεται και το πακέτο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για επένδυση 2,25 τρισ. δολαρίων σε υποδομές θα ενισχύσει κλάδους όπως εκείνος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενισχύοντας τα εμπορεύματα που συνδέονται με την «πράσινη» μετάβαση.

Η συνθήκη αυτή συνοδεύεται από μία οικονομική «έκρηξη» στην Κίνα, όπου μια πορεία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περιορίζει την προσφορά σε ορισμένα μέταλλα, την ώρα που η ζήτησή τους αυξάνεται.

«Η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει, με ηγέτη την Κίνα, ενώ η πράσινη μετάβαση ενισχύει περαιτέρω το κλίμα γύρω από τα μέταλλα» αναφέρει ο Zhu Yi, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

«Πιο απλά, η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή, ενώ η προσφορά δεν θα διευρύνεται, οπότε το ανοδικό μομέντουμ θα είναι ισχυρό» διευκρινίζει.

Ο χαλκός -βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία- άγγιξε νωρίτερα στο Λονδίνο τα 9.750 δολάρια τον τόνο, με άνοδο 2,1%, το υψηλότερο σημείο του από το 2011.

Στις ΗΠΑ, ο χαλκός Ιουλίου κερδίζει 1,85%, στα 4,4215 δολάρια η λίβρα.

Το μέταλλο είναι κομβικής σημασίας για οτιδήποτε από τις ηλεκτρικές καλωδιώσεις μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, 15:37