Η ανοδική πορεία του κλάδου της μεταποίησης στην Ασία και την Κίνα βοηθά τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών σήμερα, οδεύοντας προς την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, ενώ τα νομίσματα της περιοχής σταθεροποιούνται έναντι του αδύναμου δολαρίου.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών ενισχύεται 0,2%, σημειώνοντας κέρδη στις επτά από τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το μέσο spread των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των αναδυόμενων αγορών έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στον δείκτη JPMorgan EMBI Global Diversified, μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης την εβδομάδα στις 298 μ.β.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία μετρούνται βάσει του δείκτη ELM Plus της JPMorgan, είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Τα περισσότερα νομίσματα σταθεροποιήθηκαν την ημέρα, ενώ η νοτιοαφρικανική λίρα ήταν 0,4% χαμηλότερα και η τουρκική λίρα 0,3% χαμηλότερα.

Τα υποτονικά στοιχεία καταναλωτικών δαπανών και πληθωρισμού των ΗΠΑ οδήγησαν τις αγορές να εκτιμήσουν ότι η Fed ενδέχεται να μην αυξήσει τα επιτόκια και πάλι φέτος, διατηρώντας το δολάριο κοντά στα χαμηλά 2,5 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ασιατική μεταποίηση, αντίθετα, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ισχυρή, με την κινεζική δραστηριότητα των εργοστασίων να επεκτείνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε έξι μήνες τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας έντονη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η δραστηριότητα ήταν επίσης ισχυρή σε όλες τις άλλες αναδυόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 17,4% σε ετήσια βάση. Επίσης αυξήθηκε η παραγωγική δραστηριότητα της Ταϊβάν και της Ινδίας ενώ και η δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε έντονα.

Στην αναδυόμενη Ευρώπη, η μεταποίηση στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία διευρύνθηκε, ενώ στη Ρωσία συρρικνώθηκε.

Οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν κατά 0,2% και οδεύουν να κλείσουν την εβδομάδα με σχεδόν 1%, ενώ το γουάν της Κίνας σημειώνει άνοδο 0,33% έναντι του δολαρίου, ανεβαίνοντας σε υψηλό 14 μηνών.
Το γουόν Νότιας Κορέας ενισχύεται επίσης κατά 0,2%, αλλά οι μετοχές της Νότιας Κορέας υποχωρούν κατά 0,2% και οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 0,9%, καθώς οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα κλιμακώνονται μετά την εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία.
Στην ανατολική Ευρώπη, οι ρωσικές μετοχές διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά τριών μηνών, βοηθούμενες από ένα εβδομαδιαίο ράλι στις ρωσικές τράπεζες μετά την ανακούφιση που προσέφερε η διάσωση από την κεντρική τράπεζα της ιδιωτικής τράπεζας Otkritie.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν μετά τις επιπτώσεις του τυφώνα Harvey, με το Brent να σημειώνει πτώση κατά 40 σεντς στα 52,46 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ υποχωρεί κατά 45 σεντς στα 46,78 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: iForex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης