Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 11,3% το Σεπτέμβριο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 114,5, ύστερα από ετήσιες αυξήσεις 10,8% τον Αύγουστο και 11,0% τον Ιούλιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Θετικός καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα ασκούν οι τουριστικές αφίξεις και ο όγκος λιανικών πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο εξακολουθεί να συμβάλλει ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων ακινήτων.

Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, των οποίων ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης κατά τους δύο προηγούμενους μήνες αναστράφηκε.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η αναστροφή του ρυθμού μεγέθυνσης των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες δυνατόν να οφείλεται, εν μέρει, στο νέο διάταγμα υποχρεωτικής χρήσης των πιστωτικών καρτών στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, θετική επίδραση στον ΣΠΟΔ ασκούν και οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την Ευρωζώνη, ο οποίοι ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020, λόγω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς πλην του κατασκευαστικού τομέα στην Κύπρο.

Στον αντίποδα, στη συγκράτηση της ετήσιας ανόδου του Δείκτη τον Σεπτέμβριο συμβάλλουν ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η σημαντική ετήσια άνοδος της τιμής του πετρελαίου Brent Crude.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης