Η πανδημία του κορωνοϊού θα προκαλέσει φέτος σαφή συρρίκνωση της οικονομίας της Αυστρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, με το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών (IHS) να αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2% και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO) να κάνει λόγο για μείωση κατά 2,5% του ΑΕΠ.

Και τα δύο ινστιτούτα διευκρίνιζαν ότι, εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται για προσωρινές εκτιμήσεις και ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος για μία εξέλιξη προς τα κάτω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ειδικοί των δύο ινστιτούτων προέβλεπαν για το 2020 αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από μεν την πλευρά του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών κατά 1,2%, από δε το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών κατά 1,3%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του WIFO Κρίστοφ Μπάντελτ, η πρόβλεψη του Ινστιτούτου για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% είναι «η πιο ευνοϊκή περίπτωση που μπορούμε να υπολογίζουμε», ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, «θα στερούνταν υπευθυνότητας η παρουσίαση κάποιων τρομοκρατικών σεναρίων».

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησαν, οι οικονομολόγοι των δύο ινστιτούτων επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία της χώρας θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που λαμβάνονται για την ανάσχεση του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις τωρινές εκτιμήσεις τους έχουν λάβει ως βάση ότι τα μέτρα θα ισχύουν έως τα μέσα ή τα τέλη Απριλίου και πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, ενώ προς στιγμήν δεν κάνουν καμία πρόγνωση για το 2021.

Από την αρχή της ισχύος των περιορισμών και του κλεισίματος επιχειρήσεων, η ανεργία στην Αυστρία αυξήθηκε μεταξύ 15ης και 24ης Μαρτίου κατά 153.000 πρόσωπα, με τα δύο οικονομικά ινστιτούτα να προβλέπουν σήμερα αύξηση του ποσοστού ανεργίας φέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 8,4%.

Επίσης εκτιμούν ότι το «πακέτο βοήθειας» της αυστριακής κυβέρνησης, ύψους 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, όπως επίσης τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, θα οδηγήσουν το 2020 σε ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό μεταξύ 5% και 5,5% του ΑΕΠ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης