Η Saudi Aramco πέτυχε σήμερα την αποτίμηση των 2 τρισεκ. δολαρίων που επεδίωκε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς οι μετοχές της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας κατέγραψαν μεγάλη άνοδο στη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής τους.

Οι μετοχές της Aramco, που χθες κατέγραψαν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ανόδου σημειώνοντας άλμα 10%, ανήλθαν στα 38,7 ριάλ (10,32 δολάρια) σήμερα, πριν υποχωρήσουν στα 37,5 ριάλ, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας να διαμορφώνεται στα 2 τρισεκ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος κατέστησε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Aramco το βασικό σημείο του σχεδίου του να διαφοροποιηθεί η οικονομία του βασιλείου από την εξάρτησή του από την παραγωγή πετρελαίου χρησιμοποιώντας τα 25,6 δισεκ. δολάρια που αντλήθηκαν από την IPO στην ανάπτυξη άλλων κλάδων.

Η αρχική δημόσια προσφορά της Aramco έγινε η μεγαλύτερη στον κόσμο, ξεπερνώντας αυτήν της κινεζικής Alibaba το 2014 που ανήλθε στα 25 δισεκ. δολάρια, παρά το περιορισμένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Αναλυτές της Bernstein ξεκίνησαν την κάλυψη για τη μετοχή της Aramco με σύσταση “underperform”, εκτιμώντας την αξία της γύρω στο 1,36 τρισεκ. δολάρια. Η αποτίμηση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil είναι χαμηλότερη των 300 δισεκ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Saudi Aramco είναι η μεγαλύτερη, πιο κερδοφόρα πετρελαϊκή επιχείρηση στον κόσμο –αλλά δεν είναι το μέγεθος αυτό που μετράει», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές, επικαλούμενοι τον κίνδυνο χαμηλού ρυθμού αύξησης καθαρών εσόδων εάν οι τιμές πετρελαίου παραμείνουν αμετάβλητες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης