Επενδύσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε ακίνητα καταγράφηκαν στη Ρουμανία το 2019, αυξημένες κατά 7% σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η CBRE Ρουμανίας.

Η αξία των επενδύσεων σε ακίνητα το 2019 ήταν, παράλληλα, και υψηλό πενταετίας, προσθέτει η εταιρεία και επισημαίνει ότι το προηγούμενο έτος αστικά κέντρα, όπως η Κλουζ Ναπόκα, έκαναν την εμφάνισή τους στον «χάρτη» των επενδύσεων σε ακίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2019 ήταν η χρονιά των περιφερειακών πόλεων όσον αφορά στους γραφειακούς χώρους και η Κλουζ Ναπόκα προσέλκυσε επενδύσεις περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ ή το 20% του συνολικού όγκου των επενδύσεων σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, το Βουκουρέστι ήταν ο «πρωταγωνιστής», καταλαμβάνοντας το 64% των συνολικών συναλλαγών που έγιναν το προηγούμενο έτος.

Βασικό αντικείμενο συναλλαγών ήταν οι χώροι γραφείων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 75% των συνολικών συναλλαγών σε όλη τη Ρουμανία.

«Η όρεξη των επενδυτών για κτήρια γραφείων στην πρωτεύουσα παραμένει υψηλή και υπάρχουν πολλαπλές ευκαιρίες, τόσο σε ήδη παραδοσιακούς τομείς, όπως στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή και στο βόρειο τμήμα του Βουκουρεστίου, όσο και στις δυναμικές περιοχές, σε πλήρη αναπτυξιακή διαδικασία, όπως το δυτικό μέρος της πόλης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της CBRE Ρουμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο προφίλ των αγοραστών, οι Ισραηλινοί επενδυτές κατέχουν την κορυφαία θέση με ρεκόρ συναλλαγών στο τέλος του 2019, ή 36% του όγκου συναλλαγών, ακολουθούν οι Ρουμάνοι επενδυτές (26%) και επενδυτικά funds από τη Ν. Αφρική με 17%.

Η Ρουμανία, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον ως επενδυτικός προορισμός, γεγονός που αναμένεται να φέρει νέους «παίκτες» στην αγορά εντός του 2020. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που επιθυμούν την επέκταση του χαρτοφυλακίου τους στη Ρουμανία, επιδιώκοντας ειδικότερα την απόκτηση κτηρίων γραφείων και βιομηχανικών χώρων. Για το 2020 αναμένεται περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων, τόσο για γραφεία (από το επίπεδο του 7%) όσο και για τον βιομηχανικό τομέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης