Το ωριαίο κόστος εργασίας στη Ρουμανία εξακολούθησε να αυξάνεται με διψήφιους ρυθμούς, αλλά παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με τη Βουλγαρία να έχει χαμηλότερο επίπεδο). Επιπλέον, η παραγωγικότητα της εργασίας βελτιώθηκε με ρυθμό ρεκόρ στη Ρουμανία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Το ωριαίο κόστος εργασίας που κατέβαλαν οι ρουμανικές εταιρείες σημείωσε την πιο σημαντική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας άνοδο κατά 13,1% ετησίως ή σχεδόν πέντε φορές ταχύτερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. κατά 2,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και δημοσιεύουν ρουμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρυθμός ανάπτυξης (του ωριαίου κόστους εργασίας) μειώθηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, όταν το εργατικό κόστος στη Ρουμανία είχε σημειώσει αύξηση 15,5% το β’ τρίμηνο και 13,9% το γ’ τρίμηνο. Ωστόσο, το κόστος εργασίας/ ανά άτομο, το οποίο ήταν στα 1.008 ευρώ/ανά μήνα το 2017, ήταν το 1/4 του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο η Βουλγαρία είχε χαμηλότερο κόστος εργασίας/ανά άτομο (784 ευρώ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης