Σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 7%, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (για τρίτη φορά φέτος), εν τω μέσω μιας υποτονικής οικονομίας στο εσωτερικό και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Με τις ενδείξεις να εντείνονται ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, η αμερικανική Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια τον Ιούλιο για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, και πολλοί επενδυτές αναμένουν από την τράπεζα να το κάνει ξανά αυτόν τον μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι σύντομα η Τράπεζα θα παρουσιάσει νέο μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει μειώσεις των επιτοκίων και αγορές assets.

Στη Ρωσία, η κεντρική τράπεζα απαντά στην επιβράδυνση του πληθωρισμού και στη ληθαργική οικονομική ανάπτυξη.

Η διοικητής Elvira Nabiullina έχει αναφέρει πως επιθυμεί να ολοκληρώσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων, σε μικρά βήματα μέχρι τα μέσα 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε ότι οι νομισματικές συνθήκες έχουν συνεχίσει να υποχωρούν.

Αυτό αποδίδεται εν μέρει στην περαιτέρω πτωτική αναθεώρηση των αναμενόμενων μειώσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη.

Η κεντρική τράπεζα έκανε ακόμη λόγο για τις εντάσεις στο διεθνές εμπόριο ως παράγοντα επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, κάτι που θα μπορούσε να την οδηγήσει να δράσει ξανά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης