Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο 4,50%, που είναι χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει μία περαιτέρω μείωσή του, καθώς η οικονομία συρρικνώνεται και ο πληθωριστικός κίνδυνος είναι χαμηλός.

Η μείωση του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα ήταν σε αντιστοιχία με την πρόβλεψη που είχε γίνει σε έρευνα του Reuters ότι η Τράπεζα της Ρωσίας θα λάμβανε μέτρα για την κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό. «Αν η κατάσταση εξελιχθεί σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψή μας, η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την ανάγκη μίας περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις της» ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιθανότητες ο πληθωρισμός στη Ρωσία να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα αυξήθηκαν εξαιτίας της μείωσης της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, σύμφωνα με την τράπεζα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 3,1% στις 15 Ιουνίου, παραμένοντας κάτω από τον στόχο του 4% και συγκρατούμενος από την ανάκαμψη της ισοτιμίας του ρουβλιού, καθώς τα μέτρα της καραντίνας συμπίεσαν την καταναλωτική ζήτηση.

Ο αρνητικός αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού διαρκεί περισσότερο από ό,τι υπέθετε προηγουμένως, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για χαμηλότερα επιτόκια, καθώς η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4-6% το 2020, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, πριν επανέλθει στην ανάπτυξη το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης