Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο για δεύτερη φορά το τελευταίο τετράμηνο, ενώ ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να αναλάβει εκ νέου δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν προκληθεί εν μέρει από την υποχώρηση του ρουβλίου αυτό το έτος.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 7,75% από 7,5%. Η τράπεζα είχε προηγουμένως αυξήσει το επιτόκιο της τον Σεπτέμβριο, τερματίζοντας έτσι την πολιτική των διαδοχικών μειώσεων που είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξετάσει «την ανάγκη νέων αυξήσεων στο επιτόκιο» εάν προκύψει μια σημαντική ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων το 2019 στο πλαίσιο και της σχεδιαζόμενης αύξησης των φόρων επί των πωλήσεις από τον Ιανουάριο.

Η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να κρατήσει τον ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού στο 4%, αν και πλέον εκτιμά ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν στο 5% με 5,5% στο τέλος του επόμενου έτους. Περιμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει πάλι στο 4% μέχρι το τέλος του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης