Σε δυναμική αύξηση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, από το 6,75% στο 7,50% (αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης), σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Σε συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών γινόταν λόγος για αύξηση 50 μονάδων βάσης, στο 7,25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση «επιταχύνθηκε» στο 7,4%, έναντι 6,7% τον Αύγουστο.

Στο τέλος του έτους, με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός στη Ρωσία αναμένεται να κινείται εντός του εύρους 7,4%-7,9% (προηγούμενη εκτίμηση 5,7% έως 6,2%).

Μετά τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια, το ρούβλι πραγματοποιούσε «ράλι» έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να πέφτει κάτω από τα 70 ρούβλια ανά δολάριο, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την έκτη συναπτή αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσα στο 2021.

Τον Σεπτέμβριο, η τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση 25 μονάδων βάσης.

«Εάν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με βάση το βασικό σενάριο πρόβλεψης, η τράπεζα της Ρωσίας είναι ανοικτή σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις», σημειώνεται στην επίσημη δήλωση της Bank of Russia, όπως ακριβώς τονιζόταν και στην ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστέψει σε επίπεδα 4%-4,5% μέσα στο 2022.

Η επόμενη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική είναι προγραμματισμένη για τις 17 Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης