Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετατοπίζουν τη συζήτησή τους στην αναμενόμενη πορεία των επιτοκίων, καθώς ακόμα και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της χαλαρής νομισματικής πολιτικής δέχονται ότι οι αγορές ομολόγων πρέπει να σταματήσουν φέτος, δήλωσαν πηγές με γνώση της συζήτησης.

Οι αξιωματούχοι αισθάνονται άνετα με τις προβλέψεις της αγοράς σχετικά με τα επιτόκια, περιλαμβανομένης της πρόβλεψης για μία αύξησή τους στα μέσα του 2018, και η συζήτηση εστιάζει όλο και περισσότερο στη κλιμάκωση της πορείας των επιτοκίων στη συνέχεια, καθώς ορισμένοι θέλουν να είναι περιορισμένες οι μελλοντικές προσδοκίες με δεδομένη την αργή αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές με γνώση της συζήτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από τρία και πλέον χρόνια αγορών ομολόγων, ύψους σχεδόν 2,5 τρισ. ευρώ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν τώρα για τη σταδιακή κατάργηση των μη συμβατικών μέτρων και την ομαλοποίηση της πολιτικής σε μία περίοδο εύρωστης ανάπτυξης αλλά χαμηλού πληθωρισμού.

«Το μόνο επιχείρημα για την παράταση του προγράμματος (σ.σ.: αγορών ομολόγων) θα ήταν για να μετατεθούν οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων και να εμπεδωθεί η καμπύλη αποδόσεων», δήλωσε μία από τις πηγές, προσθέτοντας:

«Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει με άλλα μέσα, όπως μία πιο αναλυτική κατεύθυνση της μελλοντικής πολιτικής ή πιο μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, που έχει ήδη παραταθεί αρκετές φορές, προβλέπεται τώρα να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και οι προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ κάνουν την υπόθεση ότι θα τερματισθεί σταδιακά τρεις μήνες μετά από αυτό το χρονικό σημείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης