Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη δυναμική της νέας κυβέρνησης για την έκδοση νέου ομολόγου με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφεραν πηγές στο Reuters τη Δευτέρα.

Δύο τραπεζίτες από τις δύο βασικές ανάδοχες ελληνικές τράπεζες δήλωσαν ότι η χώρα θα μπορούσε να εκδώσει ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο ήδη αυτήν την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει να εκδώσει νέο ομόλογο τις προσεχείς εβδομάδες επωφελούμενη από τις χαμηλές αποδόσεις, αλλά δεν θα προχωρήσει μέχρις ότου δώσει το τελικό “πράσινο φως” η νέα κυβέρνηση.

«Ο ΟΔΔΗΧ είναι πολύ θετικός και ακούμε ότι θα μπορούσε να συμβεί ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες, τονίζοντας ότι η τράπεζα που θα εκδώσει τα ομόλογα δεν θα είναι ούτε η KfW ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Ωστόσο, η έκδοση θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο περισσότερο, για να πάρει τις εγκρίσεις από τη νέα κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι, αν επανεκλεγεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα επεδίωκε ένα σχέδιο πρόωρης εξόφλησης περίπου του 40% του συνόλου των 9,5 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ μέχρι τον Σεπτέμβριο, αποφεύγοντας τα υψηλά επιτόκια 5,1 – 5,2%.

Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε σήμερα Δευτέρα το 2,01%. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση ήταν στο 4,4% στις αρχές του 2019.

Όπως αναφέρει το Reuters, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, παίρνοντας ώθηση από την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πιο υποστηρικτική νομισματική πολιτική, αλλά και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη και το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ.

Το ράλι αυτό πήρε την ανιούσα μετά τις χθεσινές εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας ελπίδες για νέα εστίαση στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Οι τραπεζίτες ανέφεραν στο Reuters ότι η Ελλάδα είναι πιθανότερο να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος, με τις πενταετείς αποδόσεις να κυμαίνονται γύρω στο 1,15%.

«Θα τολμούσα να πω ότι θα ήταν ανόητο να μην εκμεταλλευτούμε αυτό το εκπληκτικό παράθυρο ευκαιρίας», δήλωσε ο δεύτερος τραπεζίτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης