Η Βουλγαρία θα αποκτήσει το 20% ενός τερματικού σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να αποκοπεί από την σχεδόν πλήρη εξάρτησή της για το αέριο, από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ και το Κατάρ αναμένεται να είναι οι βασικοί προμηθευτές της εν λόγω εγκατάστασης με LNG.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διαφοροποίηση δεν είναι μόνο λόγια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Boyko Borissov σε δημοσιογράφους στην έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Βουλγαρίας.

Δήλωσε πως το ποσοστό της Βουλγαρίας στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου θα είναι το ίδιο με αυτό της ελληνικής κρατικής ΔΕΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κρατική βουλγαρική Bulgartransgaz θα αγοράσει το 20% της Gastrade, που αποτελεί μέρος του ομίλου Κοπελούζου, και η οποία αναπτύσσει μια εγκατάσταση LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τερματικός σταθμός θα έχει εκτιμώμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα ύψους 6,1 δισ. κυβικών μέτρων, και στόχο θα έχει να προμηθεύει με αέριο τη ΝΑ Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, Interconnector.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας τόνισε πως η Bulgargaz θα πρέπει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τον τερματικό σταθμό και θα κλείσει περίπου 300-500 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως για μια περίοδο 3-5 ετών.

Για την ώρα η Βουλγαρία καλύπτει τις ανάγκες της σε αέριο, περίπου 3 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, κυρίως μέσω της ρωσικής Gazprom.

Ωστόσο πέρυσι εισήγαγε για πρώτη φορά περί τα 400.000 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου από την Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης