Προειδοποίηση προς την Ιταλία απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, ότι το υψηλό χρέος της Ιταλίας απαιτεί έναν βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπερβαίνει τα όρια που ορίζουν οι κανονισμοί της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Mario Draghi μίλησε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε κριτική στα επεκτατικά δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ότι παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Στη συνάντηση ο Draghi προειδοποίησε ότι το υψηλό χρέος και η χαμηλή ανάπτυξη της Ιταλίας θα απαιτούσαν ένα επίπεδο υπευθυνότητας που υπερβαίνει τα όρια των κανόνων της ΕΕ, αναφέρυν δύο πηγές στο Reuters.

Τον Οκτώβριο ο Draghi είχε προειδοποιήσει δημοσίως τη Ρώμη ότι το sell off στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, θα έπληττε το κεφάλαιο των ιταλικών τραπεζών, που κατέχουν περίπου 375 δισ. ευρώ σε ομόλογα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομισιόν δήλωσε στη συνεδρίαση ότι εξετάζει μια πειθαρχική διαδικασία κατά της Ρώμης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις, εάν ο προϋπολογισμός δεν αλλάξει μέχρι την προθεσμία της 13ης Νοεμβρίου.

Οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση της Ιταλίας από τους ομολόγους της στην ευρωζώνη, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει τη γνώμη του ΥΠΟΙΚ της χώρας, Giovanni Tria, ο οποίος αποχωρώντας από τη συνάντηση δήλωσε πως η Ιταλία δεν σχεδιάζει να αλλάξει τον προϋπολογισμό της.

Αλλά στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση φάνηκε πιο συμβιβαστικός, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι δεν αντέδρασε στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που ζητούσε έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Απαντώντας στην κριτική για τον προϋπολογισμό, δήλωσε στους υπουργούς ότι “είμαι οικονομολόγος και πολιτικός, αλλά εδώ είμαι ως πολιτικός”, σύμφωνα με τις πηγές.

Ιταλική πηγή δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης της Δευτέρας ότι η Ρώμη εργάζεται για συμβιβασμό, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ήταν πολύ νωρίς να πούμε εάν αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους του προϋπολογισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης