Reuters: Ήλθε η ώρα ο Ντράγκι να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 13:31
Reuters: Ήλθε η ώρα ο Ντράγκι να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και εξωτερικών κινδύνων από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και το Brexit.

Μετά τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πιθανότατα θα πιεσθεί για να διευκρινίσει πώς η κεντρική τράπεζα θα αντιμετωπίσει μία περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ορισμένα βασικά ερωτήματα που βρίσκονται στο ραντάρ των αγορών είναι τα ακόλουθα:

1. Θα αλλάξει η ΕΚΤ την αξιολόγησή της για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία;

Μία σειρά απογοητευτικών στοιχείων, ιδιαίτερα από την οικονομία της Γερμανίας, υποδηλώνει ότι η επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής είναι ενδεχομένως βαθύτερη της προβλεπόμενης. Ο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επιβράδυνση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο του αναμενόμενου και ότι η οικονομία εξακολουθεί να χρειάζεται στήριξη, αλλά πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη δεν οδηγείται σε ύφεση.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ τροποποίησε ελαφρά την ανακοίνωσή της, αντανακλώντας τις αυξημένες ανησυχίες για την οικονομία, αλλά διατήρησε την αναφορά της για ισορροπημένους κινδύνους. Οικονομολόγοι αναμένουν να διατηρηθεί η συγκεκριμένη αναφορά αυτήν την εβδομάδα και προσθέτουν ότι είναι πιθανότερο να υπάρξει μία τροποποίησή της τον Μάρτιο - όταν θα ανακοινωθούν οι νέες προβλέψεις για την οικονομία - που θα λέει ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι πτωτικοί.

2. Μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνση της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα μείνουν σταθερά έως το τέλος του καλοκαιριού;

Δεν αναμένεται καμία άμεση αλλαγή αυτήν την εβδομάδα, αλλά είναι σαφές ότι η κατεύθυνση για τα επιτόκια βρίσκεται στο επίκεντρο, δεδομένων των ασθενών στοιχείων και της ανησυχίας για την επίπτωση από εξελίξεις εκτός της Ευρωζώνης, όπως της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και του Brexit.

Η μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ θα μπορούσε να πλήξει, επίσης, την αμερικανική οικονομία, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αγορές έχουν επαναξιολογήσει τις προοπτικές για τα επιτόκια μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Τα επιτόκια στην αγορά χρήματος της Ευρωζώνης υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές δεν αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της πριν από το 2020, ενώ τον Δεκέμβριο αναμενόταν μία αύξησή τους κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) εφέτος.

3. Πότε αναμένει η ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί;

Η μείωση του πληθωρισμού περιπλέκει το σχέδιο της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,6% τον Δεκέμβριο, περισσότερο του αναμενόμενου, αποκλίνοντας από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Κάποια άνεση δίνει στην ΕΚΤ η ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού καθώς επιταχύνεται η αύξηση των μισθών και σε αυτό μπορεί να εστιάσει ο Ντράγκι, αν ερωτηθεί για τον πληθωρισμό.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης αναμενόταν, επομένως δεν είναι αρκετή για να εκτροχιάσει τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, η μεγαλύτερη υπέρμαχος μίας αυστηρής νομισματικής πολιτικής στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

4. Έχει αρχίσει η ΕΚΤ να συζητά για τη χορήγηση νέων πολυετών δανείων στις τράπεζες;

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της είναι πιθανόν να συζητήσουν νέα πολυετή δάνεια για τις τράπεζες, ένα δυνητικό εργαλείο στήριξης, τους ερχόμενους μήνες, καθώς κινούνται μέσα σε ένα «εύθραυστο και ρευστό» παγκόσμιο πλαίσιο. Οι επενδυτές αναζητούν λεπτομέρειες για τη μορφή των νέων δανείων.

Αυτό σημαίνει ότι μία ερώτηση για τα νέα δάνεια στις τράπεζες μπορεί να γίνει στη συνέντευξη Τύπου. Με τα πολυετή δάνεια, η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, δίνοντας κίνητρα στις εμπορικές τράπεζες να χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Τα προηγούμενα 4ετή δάνεια (TLTROs) λήγουν στα μέσα του 2020 και οι τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται περίπου έναν χρόνο πριν από τη λήξη τους για το πώς θα τα αντικαταστήσουν.

5. Είναι η ΕΚΤ προετοιμασμένη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία;

Η καταληκτική προθεσμία της 29ης Μαρτίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. πλησιάζει, αλλά η συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit υπέστη μεγάλη ήττα στο κοινοβούλιο. Αν και παραμένει ένας υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, έχουν περιορισθεί οι ανησυχίες για μία έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Η αναστροφή του κινδύνου για τη βρετανική λίρα υποδηλώνει ότι οι αγορές συναλλάγματος ανησυχούν λιγότερο για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Βιλερουά ντε Γκαλό.Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 13:31