Παρά τις εβδομάδες της αναμονής, οι επενδυτές μετριάζουν τις προσδοκίες τους για το συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δεν έχει πολλούς λόγους να δημιουργήσει αναταραχή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κάποιοι αναλυτές της αγοράς είχαν θεωρήσει ότι το συνέδριο μπορεί να αποτελέσει πιθανό σημείο καμπής καθώς ο Πάουελ μπορεί να δώσει κάποια νέα στοιχεία για τον περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed το οποίο φτάνει σε αγορές τα 120 δισ. δολ. τον μήνα και έχει τονώσει την οικονομία μετά το χτύπημα της COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, με τα μέλη της Fed να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει ο περιορισμός των αγορών, κάποιοι εκτιμούν ότι η ομιλία του Πάουελ θα έχει ελάχιστες αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες μεταβολές στις αγορές, δηλώνοντας ότι η Fed θα θέλει να δει τα επερχόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το πώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού επηρεάζει την οικονομία.

«Φαίνεται ότι οι αγορές και οι επενδυτές περιμένουν το συμπόσιο με περισσότερο ουδέτερη στάση και δεν κάνουν μεγάλα στοιχήματα για το πώς θα εξελιχθεί» αναφέρει ο Anders Persson, επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Nuveen.

Με πολλούς να χαρακτηρίζουν το συνέδριο «βαρετό», οι δείκτες της Wall Street σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι αγορές στα παράγωγα φαίνεται να το αγνοούν, αν και οι αγορές των ομολόγων εμφανίζουν λίγο μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, οι απόψεις για τον περιορισμό των αγορών των ομολόγων από την Fed ενδεχομένως να αλλάζουν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, με τον πρόεδρο της Dallas Federal Reserve, Robert Kaplan, να αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προσαρμόσει την απόφασή του σχετικά με τη μείωση των αγορών αυτό το φθινόπωρο.

Ακόμα και όταν ξεκινήσει αυτή η μείωση, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Fed είναι απίθανο να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη αντίδραση στην αγορά όπως έγινε το 2013 όταν ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων, οδηγώντας σε ράλι τις αποδόσεις των ομολόγων.

Σε ερευνητικό σημείωμα η Goldman Sachs εκτιμά ότι το μέγεθος των κινήσεων σήμερα σε σύγκριση με το 2013 «αναμένεται να είναι μικρότερο» δεδομένου του πόσο καλά έχει επικοινωνηθεί η αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

«Βρισκόμασταν πάντα στο στρατόπεδο ότι το συμπόσιο θα είναι άνευ σηµασίας και σε αυτό το σημείο πιστεύουμε… ότι η Fed έχει μιλήσει για τον περιορισμό των αγορών για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι αν δεν το περιμένεις πια μάλλον ζεις κάτω από έναν βράχο» ανέφερε ο Jack Janasiewicz, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Natixis Investment Managers Solutions.

Όπως αναφέρει το Reuters, άνθρωποι της αγοράς δεν θεωρούν ότι ο Πάουελ θα καταστρέψει την ηρεμία στις αγορές συναλλάγματος.  

«Οι αγορές συναλλάγματος συντριπτικά περιμένουν να είναι βαρετό [το συμπόσιο]» αναφέρει ο Karl Schamotta, chief market strategist της Cambridge Global Payments στο Τορόντο.

Υπάρχουν πάντως και πιο επιφυλακτικές φωνές. Ο Tim Murray, capital market strategist της T. Rowe Price, σημειώνει ότι η θέση του να είναι ελαφρώς underweight στις μετοχές αντανακλά τις ανησυχίες για την αύξηση των αποτιμήσεων στα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την απόσυρση σταδιακά των μέτρων τόνωσης.

Ο Charlie McElligott της Nomura προειδοποιεί σε σημείωμά του ότι το συμπόσιο της Fed συμπίπτει με τη λήξη options στα κρατικά ομόλογα την Παρασκευή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες κινήσεις στην αγορά.

«Ο Πάουελ θα πρέπει να πει κάτι στο Jackson Hole» σημειώνει ο Thomas Costerg, senior economist της Pictet Wealth Management. «Ακούσαμε τα σχόλια των περιφερειακών διοικητών της Fed και τώρα ο κόσμος θέλει να ακούσει τι πιστεύει ο Πάουελ» προσθέτει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης