Οι διαγωνισμοί για την εξόρυξη και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, έχουν προσελκύσει “ισχυρό ενδιαφέρον” από εταιρείες που διενεργούν στη Μεσόγειο, τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας διαχείρισης πόρων πετρελαίου και αερίου.

Η Ελλάδα εκκίνησε τους διαγωνισμούς μετά από την έκφραση ενδιαφέροντος από μια κοινοπραξία των Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ για δύο τοποθεσίες ανοιχτά της Κρήτης και από την Energean για μια τοποθεσία στο Ιόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (HHRM).

«Η Εταιρεία είναι ικανοποιημένη επειδή οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξερεύνηση στη ΝΑ Μεσόγειο έχουν δείξει ισχυρό ενδιαφέρον ή έχουν επισκεφθεί αίθουσες δεδομένων», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Μπασιάς στο Reuters.

Εκτός από την Exxon και την Total, η ισραηλινή Delek, η ιταλική Eni και η αμερικανική Noble Energy διεξάγουν έρευνες ανοιχτά του Ισραήλ ή της Αιγύπτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Delek Group και η θυγατρική της Delek Drilling αρνήθηκαν να σχολιάσουν, η Noble δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό. Η Eni δήλωσε ότι αγόρασε πακέτα δεδομένων για να δει εάν η Κρήτη «έχει ενδιαφέρον».

Οι επενδυτές έχουν προθεσμία μέχρι τις αρχές Μαρτίου για να υποβάλλουν προσφορές και ο Μπασιάς αναμένει οι προτιμώμενοι υποψήφιοι να ανακοινωθούν μέχρι το Μάιο.

Ο προτιμώμενος πλειοδότης πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το υπουργείο Ενέργειας και η σύμβαση να κυρωθεί από το κοινοβούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης