Οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν να δώσουν περισσότερες εξουσίες στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ESM, με τις λεπτομέρειες να πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ αναμένεται να αφήσουν την απόφαση για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, στους υπουργούς Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο συμπερασμάτων των συνομιλιών των ηγετών την Παρασκευή αναφορικά με την βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης, δείχνει ότι θα εγκρίνουν την ιδέα ο ESM, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να δανείζει για να βοηθάει στην εξυγίανση τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βοήθεια αυτή θα έχει τη μορφή ανακυκλούμενης πιστωτικής γραμμής ίσης με το μέγεθος του ταμείου εξυγίανσης τραπεζών –που θα ισούται με το 1% των καλυμμένων καταθέσεων στην ευρωζώνη, ή περίπου 55 δισ. ευρώ.

Ο ESM θα έχει επίσης έναν μεγαλύτερο ρόλο στο σχεδιασμό και στην εποπτεία προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας, αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων που ήρθε εις γνώση του Reuters.

«Το Eurogroup καλείται να συμφωνήσει στους όρους για την περαιτέρω ανάπτυξη του ESM μέχρι το Δεκέμβριο του 2018», αναφέρει το draft.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Σύνοδος Κορυφής θα επανέλθει σε αυτά και σε άλλα θέματα το Δεκέμβριο του 2018», επισημαίνεται.

Το σχέδιο συμπερασμάτων δεν αναφέρει την καθιέρωση ενιαίας ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC) για την έκδοση νέων ομολόγων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης