Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσουν τον Ιανουάριο οι μειώσεις των επιτοκίων, μετά από μία ακόμη αυτό τον μήνα, άφησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται συμμετέχοντες σε investor call του τραπεζίτη με επενδυτές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διόρισε χθες βράδυ τον Nureddin Nebati ως νέο υπουργό Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Lutfi Elvan.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος υπουργός θεωρείται ισχυρός υποστηρικτής της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων, σε αντίθεση με τον απερχόμενο, που ήταν περί πιο ορθόδοξων πολιτικών.

Η λίρα έχει σταθεροποιηθεί στις 13,42 έναντι του δολαρίου, μετά τη χθεσινή παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για να κατευνάσει τις κινήσεις στην αγορά, ύστερα από την κατάρρευση της λίρας κατά 30% τον προηγούμενο μήνα.

Το selloff οφείλεται σε μια σειρά μειώσεων επιτοκίων στο 15% από το 19% τον Σεπτέμβριο, και στην ισχυρή στήριξη της εν λόγω πολιτικής από τον Ερντογάν, παρότι ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 30% το επόμενο έτος.

Στο τακτικό -μηνιαίο- call με τους επενδυτές, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Sahap Kavcioglu -ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Μάρτιο- δήλωσε σε ντόπιους επενδυτές ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για άλλη μία μείωση των επιτοκίων αυτό τον μήνα, όπως τόνισαν στο Reuters τέσσερις συμμετέχοντες.

«Έχω την εντύπωση ότι θα σταματήσει τη χαλάρωση και θα αναμένει για κάποιο διάστημα το 2022, μετά από μια τελευταία περιορισμένη μείωση τον Δεκέμβριο», ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες.

Επίσης, σύμφωνα με άλλον επενδυτή που συμμετείχε στο call, ο Kavcioglu άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα «έχει τελειώσει προς το παρόν» τις μειώσεις επιτοκίων.

Σε ανακοίνωση μετά από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε σημειωθεί άλλη μία μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, η τράπεζα ανέφερε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμένης μείωσης στην επόμενη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο call, ο Kavcioglu πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να τονώσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές περιορίζοντας παράλληλα τις εισαγωγές, και ότι οι επιπτώσεις της χαλάρωσης θα παρατηρηθούν στο α΄ εξάμηνο του 2022.

Είναι προγραμματισμένο να διεξάγει ένα ακόμη call με ξένους επενδυτές αργότερα σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης