Μεταποίηση, βιομηχανία, υπηρεσίες και μεταφορές ώθησαν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο το 2017 και αρχίζει τη νέα χρονιά με τις καλύτερες προοπτικές.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προιόντων και η συνακολουθούμενη αύξηση των εξαγωγών έχει άμεση θετική συνέπεια στο οικονομικό κλίμα και τους δείκτες της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία οι βασικοί πρωταγωνιστές, ενώ και οι μικρότερες οικονομίες είχαν τη δική τους συμβολή.

Η οικονομική επέκταση της Ευρωζώνης ενισχύθηκε περαιτέρω τον τελευταίο μήνα του 2017, καθώς η ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης καταγράφει ρυθμούς ρεκόρ και η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών σκαρφάλωσε σε υψηλά άνω των 6,5 ετών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στις 58,1 μονάδες από 57,5 τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης δείχνει επέκταση της δραστηριότητας για 54 συνεχείς μήνες, με το μέσο επίπεδο για το δ΄ τρίμηνο του 2017 να είναι το καλύτερο από το α΄ τρίμηνο του 2011.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 56,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από 56,2 τον προηγούμενο μήνα. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI έκλεισε το 2017 σε ιστορικό υψηλό στις 60,6 μονάδες.

Η Ιρλανδία παραμένει στην κορυφή της λίστας, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλό 21 μηνών στις 60,2 μονάδες. Ακολουθούν Γαλλία (59,6), Γερμανία (58,9), Ιταλία (56,5) και Ισπανία (55,4).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης