Νέα, πρωτοφανή ιστορικά υψηλά, με τον χειμώνα να είναι μπροστά. Το ράλι των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη συνεχίζεται ακάθεκτο, καθώς το πανευρωπαϊκό «σοκ» στο πεδίο της προσφοράς δεν δείχνει σημάδια λείανσης, γεγονός το οποίο οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζει μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία της.

Τα futures φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία έχουν σημειώσει άνοδο 60% μέσα σε μόλις δύο ημέρες, κινούμενα σε νέα ιστορικά υψηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παγκόσμια αγορά αερίου και άνθρακα έχει «στενέψει» επικίνδυνα ακριβώς πάνω στην έναρξη της περιόδου ανάγκης για θέρμανση στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, με την περιορισμένη προσφορά να μην μπορεί να καλύψει την ανακάμπτουσα ζήτηση.

Τα γιγαντιαία κόστη προκαλούν κίνδυνο εκτροχιασμού του πληθωρισμού, ενώ έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά τη βιομηχανική παραγωγή.

Ο πληθωριστικός κίνδυνος έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού του βρετανικού κράτους, με βιομηχανίες να προειδοποιούν για προσωρινά λουκέτα σε εργοστάσια. Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα και ακόμη δύο χώρες της Ε.Ε. κάλεσαν το μπλοκ των «27» να λάβει άμεσα μέτρα ελέγχου της εκτίναξης του κόστους – και να ερευνήσει τις αιτίες της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι γελοίο», τονίζει ο Tom Marzec-Manser της ICIS. «Είναι σχεδόν αδύνατο να δικαιολογήσει κανείς ή να προσδιορίσει γιατί κινείται τόσο γρήγορα και τόσο υψηλά», σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg.

Τα futures φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωναν νωρίτερα άνοδο 40%, στο ιστορικό υψηλό των 162,125 δολ. η μεγαβατώρα, ενώ χθες έκλεισαν με άνοδο 20%. Τα αντίστοιχα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν να ενισχύονται κατά 39%, στο πρωτοφανές επίπεδο των 407,82 πενών η βρετανική θερμική μονάδα.

Ο καιρός φαίνεται να «κρυώνει», σύμφωνα με τις προβλέψεις, την επόμενη εβδομάδα στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους την τελευταία δεκαετία, ενώ οι προμήθειες από τον κορυφαίο ξένο πάροχο, τη Ρωσία, είναι περιορισμένες και η παγκόσμια μάχη για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι αδυσώπητη.

«Ζούμε αυτήν τη στιγμή σε εξαιρετικά μοναδικές συνθήκες», σημειώνουν αναλυτές της Engie EnergyScan σε σημείωμά τους.

«Η παγκόσμια αγορά αερίου δεν έχει βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου Ασία και Ευρώπη να είναι αναγκασμένες να ανταγωνίζονται σκληρά και για το τελευταίο φορτίο LNG, καθώς γενικά η Ευρώπη θεωρείται ασφαλής λόγω των ροών από αγωγούς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης