Οι οικονομικός εφιάλτης στην Τουρκία γίνεται όλο κι εντονότερος, καθώς επιδεινώνεται σταδιακά αλλά σταθερά η εικόνα της στις αγορές με όλα τα κόστη δανεισμού να αυξάνονται.

Το δημόσιο χρέος μπορεί να μην είναι υψηλό αλλά ο δανεισμός των τουρκικών επιχειρήσεων είναι υπέρμετρος και σε συνδυασμό με την πτώση της ισοτιμίας τουρκικής λίρας σε σχέση με ευρώ και δολάριο συνθέτει ένα εκρηκτικό μίγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους εκτινάχθηκε σε υψηλό τεσσάρων και πλέον μηνών, ενώ το πενταετές τουρκικό CDS σημείωσε άνοδο στις 215 μονάδες βάσης, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.

Καθώς τα ρωσικά assets στη γείτονα έχουν πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν σε Ρώσους επιχειρηματίες, οι επενδυτές δηλώνουν ότι πολλά από τα προβλήματα της Τουρκίας είναι εσωτερικά.

Υπογραμμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με το ότι ο πρόεδρος Tayyip Erdogan, ο οποίος επιθυμεί τη μείωση του κόστους δανεισμού, έχει υπερβολική επιρροή στη νομισματική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρή ήταν η επίδραση από τα στοιχεία για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που εμφάνισαν συρρίκνωση στα 4,152 δισ. δολάρια το Φεβρουάριο από τα 7,039 δισ. δολάρια του προηγουμένου μήνα.

Ωστόσο, το έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά σε σχέση με το περασμένο έτος, και ένας αναλυτής δήλωσε ότι επιβεβαιώνει τα «τρωτά σημεία» της Τουρκίας στο μέτωπο του ισοζυγίου πληρωμών.

«Υπογραμμίζει τις προκλήσεις για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σχετικά με την λίρα, όταν ο Erdogan έχει δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη της, αναφορικά με τον περιορισμό της ικανότητάς της να αυξήσει τα επιτόκια», αναφέρει αναλυτής της Bluebay Asset Management.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης