Ασθενέστερη της αναμενόμενης ήταν η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, λόγω της συρρίκνωσης της μεταποίησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη υποχώρησε στις 51,5 μονάδες αυτό τον μήνα από την τελική τιμή των 52,2 μονάδων του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τιμή δεν επιβεβαίωσε την ενδιάμεση πρόβλεψη οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 52,1 μονάδες ενώ πλησίασε το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Είναι μια αρκετά απαισιόδοξη εικόνα», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον.

«Ο κόσμος λέει ότι αναμένει ο επόμενος χρόνος να είναι δυσκολότερος δεδομένης της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών ανησυχιών, του Brexit που γίνεται μια αυξανόμενη ανησυχία και της κλιμάκωσης των εντάσεων στο εμπόριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,3 μονάδες από τις 53,6 του Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για έκτο μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2012.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 46,4 μονάδες από τις 47,6 και χαμηλότερα από όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν να διατηρηθεί αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούνιο.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 47,0 από τις 48,5 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης