Μειωμένη κατά 10% σε σχέση με την περασμένη χρονιά προβλέπεται ότι θα είναι η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2019, σύμφωνα με έκθεση η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – ΟΙV) στο Παρίσι.

Όπως αναφέρουν στοιχεία από 28 χώρες, που το 2018 αποτέλεσαν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής, η εφετινή παραγωγή οίνου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 258,3 και 267,3 εκατ. εκατολίτρων, με μέση εκτίμηση τα 262,8 εκατ. εκατόλιτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπου 2 εκατομμύρια εκατόλιτρα προβλέπεται ότι θα ανέλθει η παραγωγή στη χώρα μας, καταγράφοντας έτσι μείωση κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 20% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ελληνικής παραγωγής της τελευταίας πενταετίας, κυρίως λόγω εγκατάλειψης των καλλιεργειών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο όγκος παραγωγής προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το 2018, με την ποσότητα να αγγίζει τα 156 εκατομμύρια εκατόλιτρα, που αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυξημένη εμφανίζεται η παραγωγή οίνου στη Ρωσία κατά 7% (6 εκατ. εκατόλιτρα), και στη Γεωργία κατά 1% (1,8 εκατ. εκατόλιτρα). Στην Ελβετία, αν και ο όγκος παραγωγής είναι χαμηλότερος από πέρυσι (1,1 εκατ. εκατόλιτρα, -6%), είναι κατά 10% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2014-2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συγκομιδή προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 23,6 εκατ. εκατόλιτρα, παρουσιάζοντας μείωση 1%. Όπως επισημαίνεται, η εν λόγω εκτίμηση μπορεί να αναθεωρηθεί σημαντικά κατά τους επόμενους μήνες, όταν και θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Η περιοχή που καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με τη εν λόγω έκθεση, είναι η Νότιος Αμερική.

Αναλυτικά, η πτώση στην παραγωγή οίνου της Αργεντινής για εφέτος ανέρχεται σε 10% (13 εκατ. εκατόλιτρα), ενώ στη Χιλή η πτώση ανήλθε σε 7% (11,9 εκατ. εκατόλιτρα).

Η Βραζιλία, έπειτα από δύο διαδοχικά έτη με παραγωγή άνω των 3 εκατ. εκατόλιτρων, το 2019 αναμένεται να καταγράψει όγκο παραγωγής 2,9 εκατ. εκατόλιτρα, υψηλότερο κατά 10% από τον πενταετή μέσο όρο της.

Η ξηρασία επηρέασε σημαντικά τη συγκομιδή στη Νότιο Αφρική, η οποία για το 2019 αναμένεται να ανέλθει στα 9,7 εκατ. εκατόλιτρα, καταγράφοντας πτώση κατά 9% σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο.

Ελαφρά μειωμένη αναμένεται να είναι και η παραγωγή στην Αυστραλία, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 12,5 εκατ. εκατόλιτρα, καταγράφοντας πτώση 3% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας φαίνεται να διατηρείται για τέταρτη συνεχή χρονιά σε ένα επίπεδο κοντά στα 3,0 εκατ. εκατόλιτρα το 2019, με πτώση -1% σε σχέση με το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης