Κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Η μεγάλη αυτή ύφεση καθρεφτίζει τους τριγμούς που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τη δύσκολη περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown και ουσιαστικά παρέμενε κλειστός ο τουριστικός κλάδος.

Σημειώνεται ότι, όπως επανάλαβε και σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η μέχρι στιγμής πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας το 2020 διαμορφώνεται σε μείωση του ΑΕΠ κατά 8%, δηλαδή με βάση το δυσμενές σενάριο που έχει διαμορφωθεί τον προηγούμενο Απρίλιο στην αρχή της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το σενάριο, όπως επισήμανε ο υπουργός, βασιζόταν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (flash estimates) από την Eurostat δείχνουν ότι κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η πτώση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 15% το ίδιο διάστημα.

Σε επίπεδο ΕΕ η πτώση ήταν 14,1%. Στην Ισπανία η πτώση έφτασε στο 22,1%, στην Ιταλία στο 17,3% και στη Γερμανία 11,7%. Νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εντός των ημερών (οι οποίες θα περιλαμβάνουν πλέον και τα ελληνικά στοιχεία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης