Μείωση 9% θα σημειώσει το ελληνικό ΑΕΠ το 2020, ενώ το 2021 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 6% σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ σχετίζεται με την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο με μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών έχει να κάνει και με τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε συνθήκες αβεβαιότητας, ειδικά εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στους κινδύνους που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τον αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Παράλληλα, η Κομισιόν αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκάλεσαν καθυστερήσεις, εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ με βάση τις θερινές προβλέψεις αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας.

Αναφορικά με τις τιμές του καταναλωτή, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 0,6% ετησίως. Ωστόσο, τον Μάιο και τον Απρίλιο υπήρξε μείωση 0,8% και 0,6%. Επιπλέον μείωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης