Προσφορές οι οποίες έφθασαν τα 107 δισ. ευρώ (130 δισ. δολ.) συγκέντρωσε το πρώτο ομόλογο που εκδίδει συλλογικά η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανακαμψης, στην πρώτη ένδειξη της μεγάλης διάθεσης των επενδυτών για τα χρεόγραφα -πιστοληπτικής αξιολόγησης AAA- του μπλοκ των «27».

Η Danske Bank και η ABN Amro Bank εκτιμούν ότι η ΕΕ θα συλλέξει από τις αγορές 10 δισ. ευρώ ή και ποσό κατά τι μεγαλύτερο με την πώληση του 10ετούς ομολόγου, με εκδόσεις συνολικού ύψους περί τα 80 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2021, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιβλίο προσφορών εμφανίζεται πιο «ελαφρύ» σε σχέση με το ρεκόρ των προσφορών 145 δισ. ευρώ για το 10ετές κοινωνικό ομόλογο που είχε εκδώσει η ΕΕ το 2020, ωστόσο έχει ακόμη περιθώρια μεγέθυνσης.

Η πώληση είναι μία από τις πλέον αναμενόμενες από τις αγορές στη σύγχρονη εποχή, δεδομένου του όγκου χρέους το οποίο η ΕΕ σκοπεύει να εκδώσει τα επόμενα χρόνια. Προ πανδημίας, η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους ήταν σχεδόν αδύνατη, λόγω τηw αντίστασης των πλουσιότερων και δημοσιονομικά ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NextGenerationEU) έχει επιδράσει καταλυτικά και στο κόστος δανεισμού των χωρών της ΕΕ με τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΕ έχει προγραμματισμένες άλλες δύο εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ νέα «πράσινα» ομόλογα αναμένονται ακόμa και το φθινόπωρο. Η ΕΕ αναμένεται επίσης να εκδώσει χρεόγραφα βραχείας λήξης (έντοκα γραμμάτια), καθώς θα μετατρέπεται σε συνεπή «εκδότη» κοινού χρέους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης