Την άποψη ότι οι εμπορικές συμφωνίες που θα επιδιώξει η Βρετανία μετά από ένα Brexit θα έχουν «περιορισμένη δυνητική αξία», εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η Daily Telegraph, στην οποία επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η χώρα πρέπει να συμβιβαστεί σε μία ήπια αποχώρηση.

Ο πρώην υπουργός διαγράφηκε από το κόμμα των Συντηρητικών τον προηγούμενο μήνα μαζί με άλλους 20 βουλευτές, ως συνέπεια της απόφασής τους να μη στηρίξουν την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναβολή του Brexit και τον αποκλεισμό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δηλώνει στη συνέντευξή του, το ΗΒ θα πρέπει να μείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και στην ενιαία αγορά για τα αγαθά, με μία 12μηνη «ρήτρα διακοπής», που θα επιτρέπει δηλαδή στη χώρα να αποχωρήσει από αυτή τη συμφωνία με ειδοποίηση ενός έτους.

Με βάση αυτό το συμβιβασμό, η Βρετανία δεν θα μπορεί να διαπραγματεύεται τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, ωστόσο, ο Χάμοντ υποστηρίζει ότι η αξία αυτών των συμφωνιών είναι υπερεκτιμημένη.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι εμπορικές συμφωνίες είναι πολύ περιορισμένης δυνητικής αξίας και πιθανώς θα είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτούμε χωρίς (να υπάρξουν) σοβαρές εσωτερικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλες τηλεοπτικές του δηλώσεις του σήμερα, εξέφρασε ανησυχία για τις εξαγγελίες δαπανών της κυβέρνησης, σε μία περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης.

«Ανησυχώ για μία στρατηγική που είναι απερίσκεπτη γύρω από το οικονομικό μας μέλλον όσον αφορά την υποστήριξη ενός Brexit χωρίς συμφωνία και απερίσκεπτη γύρω από τα δημοσιονομικά μας όσον αφορά τις δαπάνες, που αυτή τη στιγμή της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να διαθέσουμε» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης