Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα ίσως υποτιμά τον κίνδυνο του πληθωρισμού, τόνισαν διάφοροι φορείς χάραξης πολιτικής την Παρασκευή, λίγες ώρες αφότου η τράπεζα παρέτεινε τα μέτρα τόνωσης για να συνεχίσει να ενισχύει τις πιέσεις στις τιμές.

Ο πληθωρισμός έχει υπερβεί ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις τους τελευταίους μήνες και η ΕΚΤ σχεδόν διπλασίασε τις προβλέψεις για το 2022, αλλά συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι μακροπρόθεσμες πιέσεις των τιμών είναι ανεπαρκείς και οι αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από τον στόχο του 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκφράζοντας αμφιβολίες για αυτές τις προβλέψεις, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ ίσως αγνοεί τους πληθωριστικούς κινδύνους που προέρχονται από υψηλότερους μισθούς και τη μετάβαση σε μια ουδέτερη κλιματικά οικονομία.

Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, τόσο στη Γερμανία όσο και στην ευρωζώνη συνολικά, ανέφερε ο Weidmann, ο οποιος πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας στο τέλος του μήνα.

«Οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει να αγνοήσουν αυτούς τους κινδύνους. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Weidmann, χρόνια επικριτής της χαλαρής πολιτικής της ΕΚΤ, τόνισε ότι ο γερμανικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερα του στόχου της κεντρικής τράπεζας για τα επόμενα χρόνια.

Υποστηρίζοντας τις προειδοποιήσεις του Weidmann, ο Λιθουανός Gediminas Simkus, μέλος της ΕΚΤ, προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να καταλήξει να υπερβεί τον στόχο της ΕΚΤ για 1,8% μέχρι το 2024.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Olli Rehn, δήλωσε πως δεν είναι δεδομένο ότι οι αυξήσεις των τιμών θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά αναγνώρισε τους κινδύνους.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για την πορεία που θα ακολουθήσει ο πληθωρισμός και γνωρίζω καλά ότι ο αυξημένος πληθωρισμός τροφοδοτεί την καθημερινότητά μας», τόνισε ο Rehn.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης